Handig om te weten

Handige tips & informatie
Als je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er een paar dingen handig om te weten.

Stekkers in Kroatië?

In Kroatië worden stekkers van type C en F gebruikt. Als je elektronische apparatuur meeneemt uit het buitenland, moet je wellicht een reisadapter gebruiken om het apparaat op te kunnen laden.

Gewoontes bij de bevolking

Kroaten zijn meestal vriendelijke en behulpzame mensen. Ze zijn gewend aan toeristen en zullen hun best doen om je verblijf in het land aangenaam te maken. Het is gebruikelijk om elkaar te begroeten met een handdruk en om te wachten tot iemand is uitgesproken voordat je zelf begint te praten.

Fooien geven

Het is gebruikelijk om in Kroatië fooien te geven in restaurants, bars en andere dienstverlenende bedrijven. Een fooi van ongeveer 10% van de totale rekening wordt als redelijk beschouwd. Het is ook gebruikelijk om fooien te geven aan hotelpersoneel, zoals koffiejuffrouwen en kamermeisjes.

De feestdagen in Kroatie

Kroatië viert verschillende feestdagen, zowel religieuze als seculiere. Sommige populaire feestdagen in Kroatië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Goede Vrijdag en Pasen (in maart of april), Arbeidersdag (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (8 oktober) en Kerstmis (25 december).

Munteenheid (euro)

De munteenheid van Kroatië is tegenwoordig gewoon de euro.

Douane

Als je naar Kroatië reist vanuit een land binnen de Europese Unie, hoef je geen douaneformaliteiten te volgen. Als je echter naar Kroatië reist vanuit een land buiten de EU, moet je mogelijk bepaalde goederen aan de douane aangeven. Het is verstandig om je vooraf te informeren over de douaneregels van Kroatië voordat je op reis gaat.

Wifi

Wifi is beschikbaar in de meeste hotels, restaurants en andere toeristische voorzieningen in Kroatië. Het is ook mogelijk om prepaid wifi-kaarten te kopen bij sommige winkels of om een mobiele hotspot te huren bij een telefoonwinkel of luchthaven. Houd er rekening mee dat de internetverbinding soms wat traag kan zijn in Kroatië, vooral in afgelegen gebieden.

Tijdverschil

Kroatië heeft dezelfde tijdzone als de rest van Centraal-Europa, wat betekent dat het tijdverschil met Nederland ongeveer een uur is.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Kroatië is 112. Dit nummer is gratis en kan worden gebruikt in geval van een noodsituatie, zoals een brand, een ongeval of een medische noodsituatie.

Veiligheid

Kroatië is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Er zijn echter altijd enkele dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je veilig bent tijdens je vakantie. Zoek altijd de aanwijzingen van lokale autoriteiten op als er een orkaan, een overstroming of een ander natuurfenomeen voorspeld wordt, en wees voorzichtig met je waardevolle spullen wanneer je de stad verkent. Houd ook rekening met het feit dat sommige gebieden in Kroatië nog steeds landmijnen bevatten uit de Balkanoorlogen van de jaren 90, dus volg altijd duidelijk gemarkeerde paden als je op het platteland bent.

De beste vakantiedeals

1. Tui.nl
Bekijk op dit moment 27 vakanties.
9.1
5/5
2. Prijsvrij
Bekijk op dit moment 94 vakanties.
8.9
4.5/5
3. Vakantiediscounter
Bekijk op dit moment 201 vakanties.
9.4
4.5/5