Dit moet je weten over het voetbal in Kroatië

Voetbal is een populaire sport in Kroatië en het land heeft een aantal succesvolle clubs en een nationale ploeg die heeft deelgenomen aan verschillende internationale toernooien, waaronder het WK en het EK.
De Kroatische voetbalbond, HNS (Hrvatski nogometni savez), is opgericht in 1912 en is aangesloten bij de UEFA (Union of European Football Associations) en de FIFA (Fédération Internationale de Football Association). De nationale ploeg van Kroatië heeft twee keer deelgenomen aan het WK, in 1998 en 2018, en heeft ook deelgenomen aan het EK in 1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2022 en 2023. In dat laatste jaar werden ze zelfs knap derde op het WK, door Marokko te verslaan in de troostfinale.

Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb is een van de populairste en meest succesvolle voetbalclubs in Kroatië. De club werd opgericht in 1945 en speelt haar thuiswedstrijden in het Stadion Maksimir in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Dinamo Zagreb heeft vele nationale titels gewonnen en heeft ook deelgenomen aan de Champions League en de Europa League. De club heeft een grote aanhang en wordt vaak gezien als de belangrijkste rivaal van Hajduk Split, een andere populaire Kroatische club.

Hajduk Split

Hajduk Split is een andere populaire voetbalclub in Kroatië, opgericht in 1911. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadion Poljud in Split, een stad aan de Adriatische kust. Hajduk Split heeft ook vele nationale titels gewonnen en heeft deelgenomen aan de Champions League en de Europa League. De club heeft een grote aanhang en wordt vaak gezien als de belangrijkste rivaal van Dinamo Zagreb.

Rijeka

Rijeka is een professionele voetbalclub uit Rijeka, een stad aan de noordwestkust van Kroatië. De club werd opgericht in 1946 en speelt haar thuiswedstrijden in het Stadion Kantrida. Rijeka heeft een aantal nationale titels gewonnen en heeft ook deelgenomen aan de Europa League. Hoewel de club minder bekend is dan Dinamo Zagreb en Hajduk Split, heeft Rijeka een trouwe aanhang en is het een populaire club in Kroatië.

Combineer jouw vakantie met voetbal

Ten eerste kun je een wedstrijd van een professionele Kroatische voetbalclub bijwonen, zoals Dinamo Zagreb, Hajduk Split of Rijeka. Dit is een geweldige manier om de lokale voetbalsfeer te proeven en om te zien hoe de clubs spelen.
Je kunt ook een bezoek brengen aan het Stadion Maksimir in Zagreb, het thuisstadion van Dinamo Zagreb, of het Stadion Poljud in Split, het thuisstadion van Hajduk Split. Beide stadions zijn open voor bezoekers en bieden rondleidingen aan, waarbij je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en het belang van de club.
Als je meer wilt weten over de Kroatische voetbalgeschiedenis, kun je ook een bezoek brengen aan het Kroatische voetbalmuseum in Zagreb. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van het Kroatische voetbal en heeft tentoonstellingen over belangrijke spelers, clubs en wedstrijden.
Picture of Anja van Vliet

Anja van Vliet

Inmiddels 16 jaar geleden ben ik getrouwd met mijn man. Hij is opgegroeid in Kroatië. We wonen in Nederland, maar bezoeken Kroatië nu vier keer per jaar. Voor Kroatië.net schrijf ik met regelmaat artikelen en algemene teksten over dit fantastische land.

De beste vakantiedeals

1. Tui.nl
Bekijk op dit moment 27 vakanties.
9.1
5/5
2. Prijsvrij
Bekijk op dit moment 94 vakanties.
8.9
4.5/5
3. Vakantiediscounter
Bekijk op dit moment 201 vakanties.
9.4
4.5/5